11/04/2010

Story of a dress, part 1

 

I believe it's all about people, their energy and passion. 
Meet my friend Mili, for example, who works at a bank, at its Fund, to be exact. Every year, the Fund of Tatra banka honors selected Slovak artists for their work in the fields of theater, music, literature, fine arts and audiovisual arts. 
And Mili, with her sense and passion for all things beautiful, came up and pushed through the idea of supporting also the field of design, specifically fashion designers. Starting NOW, every year a talented Slovak fashion designer will be supported, and given the task of creating a special dress for the host of the Award show (for years, it has been Adela Banášová). The dress will be then put into the collection of all the other dresses to come - hopefully creating a unique line of designer dresses :-) Genius, if you ask me!
The first dress is being created by the wonderful Mária Štraneková (as a part of her actual collection Phalaenopsis) and I was asked if I would like to document the making of it. And basically take part in this wonderful project. Yeah, like I would have to think about it :-) 
Introducing part one: Pictures from the first fitting of the dress and a sneak peak into Maria's atelier. And a big Thanks to the girls for a wonderful afternoon! :-)

Som presvedčená o tom, že všetko je o ľuďoch, o ich energii a vášni, ktorú prenášajú na iných. 
Tak napríklad kamarátka Mili, ktorá robí v banke, konkrétne jej Nadácii. Každý rok Nadácia Tatra banky udeľuje ocenenia umelcom v rôznych disciplínach: audiovizuálnej, divadelnej, hudobnej, literárnej a výtvarnej.
Mili, so svojím citom a vášňou pre krásno ako také, si vymyslela a presadila myšlienku o podporovaní oblasti dizajnu, konkrétne módnych návrhárov. Počínajúc TERAZ bude každý rok jeden talentovaný módny návrhár podporený spôsobom, že vytvorí na príležitosť a mieru šaty moderátorke večera (už tradične ňou bude tento rok Adela Banášová). Šaty potom budú odkúpené a stanú sa súčasťou budúcej kolekcie šiat - a časom tak vytvoria unikátnu zbierku originálnych modelov :-) Podľa mňa geniálne!
Prvé šaty v poradí dostala vytvoriť úžasná návrhárka Mária Štraneková (ako súčasť svojej aktuálnej kolekcie Phalaenopsis) a mne bola ponúknutá možnosť dokumentovať priebeh tvorby týchto šiat a v zásade byť súčasťou projektu. Hádajte, ako dlho som nad tým premýšľala :-)
Predstavujem časť prvú: fotky z prvej skúšky šiat, respektíve ich náčrtu, a kuk do Mayinho ateliéru. Ďakujem dievčatám za veľmi príjemné popoludnie! :-)

 

Pictures and more about the final dress after the second fitting.

Fotky a viac o šatách po druhej skúške.

8 comments:

  1. neviem sa dočkať výsledného efektu :)

    ReplyDelete
  2. veru ani ja sa neviem dockat:-) a bude mi luto, ked to skonci:-))

    ReplyDelete
  3. to je skvelé! gratulujem aj tebe, je to super :)

    ReplyDelete
  4. tak to vyzerá veľmi zaujímavo!

    ReplyDelete
  5. akoze nam neostava ine podla mna, ako si vymysliet hned nieco dalsie, ked to skonci:-) a ako napisala krasne Marika predtym ...je to príbeh šiat navrhnutých talentovanou módnou návrhárkou Mariou Štranekovou. Ušitých v ateliéri plnom inšpirácie na mieru ženy s gráciou... ...ja este tvrdim, ze ze bez jej krasnych FOTIEK by cely pribeh nemal dusu:-). * dakujem*

    ReplyDelete
  6. Mili, potesenie definitely na mojej strane :-) a vymyslanie dalsich na tvojej, ha :-)
    dakujem!

    ReplyDelete
  7. uzasne...tesim sa na vysledok!

    ReplyDelete