3/16/2011

Vintage streetstyle, post 10: Edita


Picture sent by Zuzana H.: "The picture is about 50 years old, it is my dearest grandma, and it was taken by my granddad. Grandma was his life long muse. The dark blue top and skirt are for sure self-made by my granny and if the red purse would still exist, I would be so happy :-)))
Grandma was called Edita, the picture was taken during a family stroll along the small Revúca river next to Ružomberok. Grandma worked as a nurse and later became a housewife taking care of five kids. She was an amazing woman, so creative and inventive. She knew how to sew and recycle old pieces by making them into something soo wearable and chic. Mum and I always asked for her help when stuck with sewing :-) With that, she was a genius! She liked to shop at thrift stores and if something didn't fit, she would go into her little workshop, where she had the sewing machine, pieces of left over cloths, threads and buttons and started to work her magic. In a way, being inventive was what life's circumstances forced her to be, but charm and style came so natural to her beautiful soul."
Bonus: another picture, with Edita and her two daughters - both dresses made by her.

Fotku poslala Zuzka H.: "Fotka je stará asi päťdesiat rokov, je na nej moja najdrahšia stará mama a fotil starký. Stará mama bola jeho múza celý život. Ten tmavomodrý top (a predpokladám, že aj sukňa) je určite self-made by my granny a keby ešte existovala tá červená kabelka, tak asi plesám od radosti :))
Stará mama sa volala Edita, foto je z malej rodinnej prechádzky pri rieke Revúca v Ružomberku. Pracovala najprv ako zdravotná sestra a potom žena v domácnosti, čo sa starala o päť detí. Ale bola to úžasná žena, neuveriteľne kreatívna a vynaliezavá. Vedela skvele šiť a ešte lepšie recyklovať staré veci a povýšit ich na niečo prudko nositeľné a šmrncové. Mama aj ja sme k nej vždy chodili po radu, keď sme si nad niečim pri šijacom stroji lámali hlavu :) V tomto smere bola génius! Rada nakupovala v secondhandoch a ak niečo nesedelo, zavrela sa do svojej dieľničky, kde bol rozložený stroj, zbytky látok, nite a gombíky a čarovala. Istým spôsobom ju k vynaliezavosti donútili aj životné okolnosti, ale štýl a šarm boli jednoducho prirodzené jej krásnej duši."
Bonus: do série je ešte jedna foto, je na nej stará mama so Zuzkinou mamou a tetou - aj ony dve su oblečené z jej dielne.



16 comments:

  1. vítěěěěěz!!!=)

    ReplyDelete
  2. Prostě krásné :) Kabelka je opravdu nádherná. Tereza

    ReplyDelete
  3. no teda! tak zatim nejlepsi retro! navic - vsechno by se dalo nosit i ted!!!! jen s tim ucesem bych si vahala... :o)

    ReplyDelete
  4. pani Edita je úplna dáma! veľmi pekné, páči sa mi že tie 50 rokov staré fotky sú farebné a majú takú čarovnú atmosféru...

    ReplyDelete
  5. ta farebnost je naozaj carovna - zatial jediny prispevok vo farbe :-)

    ReplyDelete
  6. aaaach, marika dakujem :))
    zuzana

    ReplyDelete
  7. aaa, dalsi skvela! a Rodica ti fakt zavidim, byl to on kdo me zasvetil do blogerske sfery :) je uzasny!

    ReplyDelete
  8. neskutočne sa mi páči spôsob obliekania tej doby :)

    ReplyDelete
  9. libi se mi u tebe cim dal vic

    ReplyDelete
  10. zuzka: rado sa stalo predsa, ja dakujem :-)

    MeMe: uuu, ty si tiez vies vybrat kto ta bude zasvacovat :-))))

    Dee: konkretne tuto vyzera Edita velmi elegantne a "classy", dama ako sa patri :-)

    Evžena: to ma tesi, cit sa tu dobre :-)))

    ReplyDelete
  11. Zuzka zabila! Total pripomienka mojej starkej. Krasne boli vtedy zeny, sofistikovane a nezne.

    ReplyDelete
  12. nemám čo dodať, musím sa len znova opakovať, aké je to krásne!

    ReplyDelete
  13. Chcela by som vojst do tej fotky!

    ReplyDelete