2/23/2014

At the International Fashion Showcase, LFW


Have you ever though of (for example) Vietnam in the sense of fashion and Vietnamese designers? Not me. And probably not most of the LFW visitors. That's why for the third year in a row, part of London Fashion Week is the International Fashion Showcase - exhibiting emerging, young designers from all over the world. A great way see what's going on in young design in the participating countries, and also for the designers to confront others work and network.

Napadla vám niekedy, napríklad v súvislosti s Vietnamom, móda? Vietnamská móda a návrhári. Mne teda nie. A pravdepodobne je na tom veľmi podobne aj väčšina návštevníkov londýnskeho týždňa módy. Preto je už tretí rok súčasťou LFW aj International Fashion Showcase - priestor pre prezentáciu mladých, začínajúcich návrhárov z celého sveta. Okrem osvety návštevníkov je to skvelý priestor aj pre samotných návrhárov skonfrontovať svoju tvorbu navzájom a naväzovať kontatky.


Argentina. Very wearable, lots of neutrals, leather, wool and fur. And big bags!
Toto bola Argentína. Veľmi nositeľné, farebne neutrálne, veľa prírodných materiálov a veľkých tašiek!


Estonia (winning this year's prize for best exhibition).
Estónsko (tohtoročný víťaz za nejlepšiu expozíciu).


A very well curated, complex Paraguay exhibition.
Pekne postavená, komplexná prezentácia Paraguaja.



Georgia and the young designer's take on Georgia's traditional costumes.
Pohľad gruzínskych mladých dizajnérov na tradičný gruzínsky odev.


Thailand.
Thajsko.


For the second year in a row, thanks to Slovak Fashion Council, young Slovak designers got the chance to exhibit their work, as a part of the joined Central European exhibition (alongside Czech and Hungarian designers).
Now, if I would be a Londoner visiting the showcase, I would probably get a bit lost in the Central European exhibition, taking with me only bits of momentary impressions. Also, based on the experience of seeing other countries' exhibits, I honestly think it would be better for the Slovak (and Czech and Hungarian) fashion and designers to push their local, national fashion and build the brand of their countries. So visitors would form and idea about Slovak/Czech/Hungarian fashion just like I did about the Vietnamese/Paraguay or Qatari (oh, here a little recap on my Instagram from the first day of the showcase, wearing a Qatari cape!)
Apart from that, this year the honor of being selected by the Slovak Fashion Council to join the showcase, was Petra Kubíková (as the winner of Best Fashion Graduate 2013), Andrea Pojezdálová, Kristýna Španihelová, Broňa Brůčková-Žurková and Andrea Ďurianová.

Už druhý rok mohli vďaka aktivite Slovak Fashion Councilu byť súčasťou IFS aj slovenskí dizajnéri, ako súčasť stredoeurópskej výstavy (spolu s českými a maďarskými dizajnérmi).
Ak by som bola londýnsky návštevník showcase, v stredoeurópskej výstave by som sa jemne stratila, dojem by zanechali len konkrétne vystavené kúsky. Taktiež na základe dojmov z ostatných krajín, úprimne si myslím, že by slovenskej (aj českej a maďarskej) móde možno viac pomohlo mať samostatné výstavy a prezentovať Slovensko (Čechy a Maďarsko) silnejšie ako značku. Tak by si návštevníci odniesli silnejší dojem z našej módy, rovnako ako som si ja odniesla dojem z vietnamskej/paraguajskej či katarskej (ozaj, tu na Instagrame je zhrnutie momentov z prvého dňa IFS, vrátane môjho skúšania katarského plášťa).
Každopádne, tento rok sa showcase za Slovensko zúčastnili Petra Kubíková (ako víťazka Best Fashion Graduate 2013), Andrea Pojezdálová, Kristýna Španihelová, Broňa Brůčková-Žurková a Andrea Ďurianová. 





Part of the opening night of the Central European exhibition was a little fashion show by Petra Ptáčková. And seeing many familiar faces :-)

Súčasťou našej, stredoeurópskej otváracej noci bola malá prehliadky Petry Ptáčkovej. A príjemné stretnutia známych tvárí :-)




11 comments:

  1. Replies
    1. :-) uff, a ja som tu uz videla meno Tommy Ton :-)))) http://tommyton.tumblr.com/

      Delete
  2. Marika, ako to myslíš s tými dizajnérmi? Myslíš, že by sa mali zlepšiť v prezentácii, alebo, že dizajn je nejednotný?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myslela som to primarne na koncepciu vystavovania... ze namiesto mixaze zvanej Central Europe (ktora tento rok mozno nebola ponata najstastnejsie) by mali mat vystavu jednotlive krajiny, s vlastnou koncepciou, ideou a dobrym kuratorom.... a clovekom na mieste, ktory sa rozprava s navstevnikmi a priblizuje im slovensku modu.... Takyto zazitok sme mali napriklad z paraguayskej vystavy, kde nas nou previedla kuratorka - ktora sa tiez predvcerom ozvala cez mail, podakovala za navstevu a poslala obrazove podklady... Je mi jasne, ze to asi otazka dotacii, ale toto by podla mna pre slovenskych dizajnerov fungovalo viac. Cize ono to ani nie je uplne o jednotlivych dizajneroch ale organizacii. Tak asi tak. A dakujem za upresnujucu otazku, Domi, mozno to nebolo napisane uplne jasne :-)

      Delete
  3. Ahá, takže tak :) vďaka za vysvetlenie :-) Prezentácia je veľmi, veľmi dôležitá a keď hovoríš o niekom, kto by priblížil slovenskú módu, sama seba sa pýtam ako by som ju charakterizovala a čo by som povedala...a asi by som tam tým dámam a pánom v Londýne nevedela povedať, akým smerom sa uberá slovenská móda. Čo by si povedala ty?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zakerna otazka :-) V tomto konkretnom pripade vystavy ani nejde o to povedat vseobecne o slovenskej mode, skor o dizajneroch, ktori vystavuju - teda cez nich hovorit o novej generacii v slovenskej mode. Ale neviem ci by som ti vedela dat jednoznacnu odpoved... Ak ti nejaka napadne, sem s nou :-)

      Delete
  4. Možno blbá otázka, ale prečo vystavovali tieto tri krajiny spolu svoje diela? Kvôly peniazom? Alebo tak dobre vychádzajú spolu? Sú tam nejaké pravidlá?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anita, v tomto pripade to podla informacii bolo aj kvoli peniazom z fondu V4, co je na jednej strane super, pretoze chapem, ze nikto ti len tak jednoducho neda peniaze na takuto prezentaciu, na druhej strane je tiez jasne, ze tie priestory su zrejme vyhodnejsie, ked sa o ne delia tri krajiny... Ci to stalo za ten efekt, je otazne. Su oblasti, kde spojenie V4 krajin je urcite vyhodne a zmysluplne, ci to je zrovna tato oblast alebo takato forma, nie som si ista... Ale priznavam, ze hovorim od stola, kedze neviem co vsetko je za organizaciou takejto aj spolocnej vystavy...

      Delete
  5. Ahojte, rada by som v mene Slovak Fashion Council vysvetlila, preco sme vystavovali spolocne s HU a CZ. Napad spolocneho konceptu vznikol z dovodu dobrych vztahov medzi organizujucimi instituciami. Zhodli sme sa na tom, ze vidime vyhody v nasej spolupraci: spolocna priprava - spojili sme tri timy, a tak sme dokazali viac. Nas koncept nam s velkym nadsenim odsuhlasila a prijala aj komisia British Council a British Fashion Council. Hovorili o nas aj pocas Showcase ako o ukazke spojenia viacerych krajin s podobnym pribehom. Koncept nasej vystavy "Voyage Through Central Europe" vyjadruje cestu nasou historiou, kedy sme ako krajiny boli prepojene a tvorili sme jeden stat/ narod. Tieto prepojenia (v minulosti az zvazujuce hranice) vyjadrovala biela konstrukcia - biele kovove ramy. Instalacia figurin s odevmi 14 dizajnerov z 3 krajin, v kontraste s podobnou minulostou, zase ukazovala, ako dnes moda nezavisi od krajiny kde dizajner zije, ale ze jeho kreativita a talent su slobodne. Reakcie na nasu spolocnu vystavu boli rozne: niekomu sa pacila a rad si pozrel vystavu troch krajin, hladal to spolocne a aj rozdiely. A niekto zase vyjadril nazor, ze je dobre byt sam za seba, aby ten jedinecny zazitok o kazdej krajine bol charakteristicky. Suhlasim s oboma nazormi - kazdy ma svoje silne aj slabe stranky. Uvidime, ako sa rozhdoneme do buducna. Do Londyna chceme ist urcite opat a uz teraz sme plni napadov ako na to o rok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zuzi, dakujem za dosadenie do kontextu, osobne uplne rozumiem motivacii aj idei, aj cenim pracu SFC, obcas proste spoluprace nefunguju uplne tak, ako si clovek vymysli... Toto bol velmi subjektivny nazor navstevnika, ktory sa bude iba tesit, ak sa do buducnosti viditelnost slovenskeho dizajnu zvysi :-)))

      Delete
  6. vyzera to zaujimavo, Vietnam som si teda do suvislosti s modou nikdy nedala

    http://beautybybellatrix.blogspot.sk/

    ReplyDelete