1/17/2011

Inspiration: Malick Sidibé


This photograph by Malian photographer Malick Sidibé taken for the New York Times magazine was part of the last World Press Photo exhibition. I found it fascinating not only because of its documentary value and play with patterns and black and white structure, but also because these gentlemen from Mali, seemingly wearing some tribal-inspired clothes, are actually dressed in Viktor & Rolf and Dries Van Noten suits... It is the concept of tribal-inspired clothes by European designers, produced probably somewhere in Asia and being worn in Africa, is what I find fascinating. Chilling in a way.

Malick Sidibé was born in 1935 or 1936 in Mali. He studied Jewellery and Design, but was drawn to photography. In his photo studio in the 60's and 70's he is specializing in documentary photography, focusing mainly on capturing the youth culture in the capital of Mali, Bamako. He still lives and works in Mali. Gotta love the pics :-) Have a great week, everyone! :-)


Fotku fotografa Malicka Sidibého, nafotenú pre New York Times, som našla na poslednej výstave World Press Photo. Príde mi zaujímavá nielen kvôli svojej dokumentárnej hodnote a čiernobielej hre vzorov, ale aj preto, že títo mladí muži z Mali, zdanlivo oblečení v afrických motívoch, majú na sebe obleky od značiek Viktor & Rolf a Dries Van Noten... Koncept oblečenia afrických motívov, od európskych návrhárov, vyrobeného pravdepodobne niekde v Ázii, ktoré nachádza svojich nositeľov v Afrike, mi príde fascinujúci.
 
Malick Sidibé sa narodil sa v roku 1935 alebo 1936 v Mali, študoval šperk a dizajn, ale jeho vášňou sa stala fotografia. Vo svojom štúdiu sa venoval najmä dokumentárnej fotografii a mapovaniu mládežníckej kultúry 60-tych a 70-tych rokov v hlavnom meste Mali, Bamako. Stále žije a pracuje v Mali. Na ukážku pár fotiek. Parádne! Krásny týždeň prajem!

 

 



6 comments:

  1. zaujímavé fotky každoádne..

    ReplyDelete
  2. Ja v tom vidím extravagantnú Cubu. Ach, tie asociácie. ;)

    ReplyDelete
  3. súhlasím, zaujimavé :)
    http://fashionfairyblog.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Dobre vidím ? Na druhej fotke dáma vľavo má takú plastovú bielu košíkoidnú kabelku ?
    Takú som mala ako dieťa - červenú :D

    ReplyDelete
  5. Kati, to je podla mna ona, ja si ju pamatam tiez. Zrejme od sudruhov z NDR :-)

    ReplyDelete