2/03/2011

Český KrumLOVE










 


One of my favorite places on Earth, the town of Český Krumlov in the Czech Republic. Two magical, mellow, frozen and candle-lit New Years spent there. The last time I took my new baby - a half-frame Canon camera from the 70's, bought at the Portobello Road market in London. I never knew those cameras existed. The trick? It takes two pictures on one frame. It's ike a live, manual photoshop where you can create double pictures and stories as you snap away. Love it! :-)
If you haven't been in Krumlov yet, let me give you some reasons to go: the charming castle, the Egon Schiele gallery with tons of exhitibions, the Shakespeare and Sons bookstore (the best equipped English bookstore near and far - they have everything from Shakespeare to the Sartorialist. Seriously!), the vegetarian restaurant Leibon (if you drop by, say Hello to the owner, David, from us :-), tons of other fine eateries and cafes, one local brewery, one little shop selling Czech and international young designer labels, one second hand store, one fantastic Antiquarium selling books and artwork (with some amazing Japanese prints) and the genius loci you can not buy. Only enjoy :-)


Jedno z mojich najobľúbenejších miest na zemeguli, mestečko Český Krumlov (ktoré mi tak veľmi pripomína Banskú Štiavnicu). Dva magické, zasnežené a pohodové Silvestre pri svetle sviečok. Naposledy som so sebou zobrala aj novú hračku - tzv. "half-frame" foťák Canon zo 70tych rokov, pôvodom z marketu na Portobello Road. Predtým som netušila, že také fotoaparáty existujú. Trik je, že na jedno políčko sa vám vmestia dva obrázky. Tak. Je to taký live, analógový fotošop, počas pochodu vyrábate dvojobrázky a príbehy. Najviac! :-)
Ak ste v KrumLOVE ešte neboli, hodím vám pár dôvodov na návštevu: rozprávkový zámok týčiaci sa nad starým mestom, galéria Egona Schieleho s mnohými výstavami, kníhkupectov Shakespeare and Sons (anglickými a inými cudzojazyčnými knihami najlepšie vybavené kníhkupectov široko-ďaleko. Majú všetko od Shakespearea až po Sartorialista. Doslova!), vegetariánska reštaurácia Laibon (ak sa zastavíte, pozdravte od nás majiteľa Dávida :-), kopa ďalších podnikov a kaviarní, miestny pivovar, malý obchodík s mladými českými a medzinárodnými značkami oblečenia, menší a troška drahší sekáč, fantastický antikvariát so zhovorčivým majiteľom a nielen knihami (napríklad parádnymi japonskými drevorytmi) a genius loci, aký sa kúpiť nedá. Iba si užívať :-)

26 comments:

  1. Miluji ho! je to jedno z nejkrásnějších měst!

    ReplyDelete
  2. z tech fotek vyzaruje takova nadherna atmosfera! juuuj

    ReplyDelete
  3. krásné fotky, jezdila sem tam na Slavnosti pětilisté růže na konci černa - přidávám další důvod, proč KrumLOVE (to se mi líbí!) navštívit! a moc krásné město jsou i Slavonice, doporučuju objevit=)

    ReplyDelete
  4. nejradši bych hned skočila na bus a jela tam...krásně podaná atmosféra... a ty dvojfotky! ty jsi prostě fakt dobrá! ♥

    ReplyDelete
  5. Taky to tam mám ráda a příště zkus Tábor, v křivolakých uličkách se Krumlovu vyrovná.

    ReplyDelete
  6. stydim se, že v ČR jsem byla akorát tak v Ostravě /a Bašce/ a..hm...no.... Praha žejo. a tady je taky Šejkspír s potomky, veg restaurace, další kavárničky, dyzajnéři.. no nenalákalas mě tolik!
    : )

    ReplyDelete
  7. nebola , ale musim!


    lesimple.sk

    ReplyDelete
  8. krumlov je jak z rozpravky

    ReplyDelete
  9. přesně v tom okně s věnečkem mám fotku z dětství!

    ReplyDelete
  10. český krumlov miluju, už jsem tam tři roky nebyla, měla bych to napravit!

    ReplyDelete
  11. Ty dvojfotky jsou skvělé!! I jednofotky, samozřejmě:-) Mají krásnou atmosféru.

    ReplyDelete
  12. Beautiful, beautiful pictures :)

    ReplyDelete
  13. Tabor, Slavonice, vsetko objavime! :-)

    Iva: ved prave, musim tam ist aj v lete, ked nie je pod nulou a da sa sediet na terasach pri rieke :-)

    Alicka: merci! Alenke som uz pisala, ze vas v Parizi rada uvidim nad cafe au lait a croissantom :-)

    boo: neveriiim :-)

    Beata: :-D

    ReplyDelete
  14. ten zeleny hydrant!!! mam slabost pre hydranty (alebo uchylku?) velmi pekne fotky!

    ReplyDelete
  15. Jsem z Jižních Čech a Krumlov ma IMHO nejlepší atmosféru právě v zimě večer, když je celej zasněženej...takže sis vybrala správný období:) Jinak, pochvalu na Shakes vyřídím kamarádce, pracuje tam;-)))

    ReplyDelete
  16. Český Krumlov je krásný:) a líbí se mi nejvíc fotka ohnostroje:)

    ReplyDelete
  17. zubkata: dakujem! :-)

    Janka Š: alebo zalubu? :-)

    P.: pokojne "vyrid", naozaj je to super knihkupectvo, vsak sme tam aj stravili nejaky cas a nechali par korun :-)

    Veronika Malinova: dakujem! :-)

    ReplyDelete
  18. fuuu, nadherne, musim tam vytiahnut svojho frajera na romantiku :-)) tonbo, krasa, dakujem za tip :-)

    ReplyDelete
  19. rado sa stalo :-) podla mna to mesto vznikalo so zamerom poskytovat romanticke zakutia :-)

    ReplyDelete
  20. Marika, ja som bola na tomto mieste po prvy krat tiez teraz silevstra, uuuzasne miesto!! Schieleho vystava vyborna (pustili nas aj s krpcami) a z jedneho antikvariatu som si zadovazila nadherny kufor na klobuky (uz zbieram veci do bytiku :) ). Musim sa tam este vratit do tej vegetarianskej restauracie! (boli sme tam len na den, nakolko sme boli na horach kusok od KrumLOVA) Romi :)

    ReplyDelete
  21. Romiii, to vazne? Ze sme sa nezrazili v tom malom centre :-) Laibon musis a na bytik sa tesim! :-*

    ReplyDelete
  22. presne aj mna to napadlo,ze sme sa nestretli,mame tiez krasne fotky, bolo nadherne svetllo a jazza s funkym si fotili japonski turisti vo velkom :)

    ReplyDelete
  23. kráásne , milujem nočné fotky. Je také tažké ich odfotit ...a oto lepší pocit , ked sa vydaria :) a tieto sú určite vydarené :):)

    lucberry.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. LuC: dakujem! nocne maju naozaj extra atmosferu .-)

    Romi, nabuduce :-*

    ReplyDelete
  25. nádherné fotografie....
    som následník
    http://www.timefor-fashion.blogspot.com/

    ReplyDelete