Keď som Mariku asi pred
mesiacom zbadala pri Michalskej bráne, musela som sa pristaviť. Vždy som rada,
keď ju niekde stretnem, je to proste kopa pozitívnej energie. A ja upachtená, s
bruchom velkým ako 2 melóny, som ju vtedy asi potrebovala. Namiesto rýchleho
"small talk-u" ma však Marika najprv veľmi potešila ponukou a potom
zahrnula informáciami, či by som nemala záujem napísať na jej blog tzv.
"guest post". Samozrejme, že som súhlasila. Volám sa Michaela a môj
blog sa volá Little Cooking Diary. A tu je pre vás odo mňa recept na Citrónový
koláč.
Tento koláč je ideálny na leto, aj keď suroviny, ktoré na
jeho prípravu potrebujeme, nie sú u nás sezónnou zaležitosťou. Vďaka citrónovému
krému je však veľmi svieži a ľahký. Čo sa pracnosti týka, nie je to síce bábovka,
ale každý, kto nemá obe ruky úplne ľavé, ho podľa postupu určite hravo zvládne ;)
A to vám poviem, stojí to za pokus... Budete potrebovať:
CESTO
220g polohrubej múky, 110g zmäknutého masla, 50g práškového cukru, 1 žĺtok, štipku soli
CITRÓNOVÝ KRÉM
250ml mlieka, 30g kryštálového cukru, 3 žĺtky, 30g kukuričného škrobu, šťava z 1 citróna, kôra z 2 chemicky neošetrených citrónov
SNEH
5 bielkov, 150g kryštálového cukru, 100g práškového cukru
CESTO
220g polohrubej múky, 110g zmäknutého masla, 50g práškového cukru, 1 žĺtok, štipku soli
CITRÓNOVÝ KRÉM
250ml mlieka, 30g kryštálového cukru, 3 žĺtky, 30g kukuričného škrobu, šťava z 1 citróna, kôra z 2 chemicky neošetrených citrónov
SNEH
5 bielkov, 150g kryštálového cukru, 100g práškového cukru
Suroviny na cesto si všetky
zmiešame, najlepšie rukou. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho v chladničke
aspoň hodinu odpočívať. Pokojne tam vydrží aj dlhšie, môžeme si ho teda pripraviť
aj deň dopredu. V tom prípade ale odporúčam vybrať ho z chladničky pred ďalším
spracovaním o kus skorej, nech sa mierne ohreje. Pripravené cesto
vyvaľkáme, alebo - a to ja preferujem - rukou rovnomerne poroztláčame na dno a
okraje formy priemeru 26cm. Prebytočné cesto odstránime. Na dno koláča položíme
papier na pečenie a nasypeme naňho ľubovolnú strukovinu (fazuľu, hrach,...)
tak, aby ho rovnomerne pokrývala celé. Zabránime tak vydutiu koláča pri pečení.
Takto pripravené cesto dáme piecť do rúry predhriatej na 190C a pečieme cca 15
minút. Po uplynutí času vysypeme z koláča strukovinu, odstránime papier a
pečieme ďaľších cca 10 minút, alebo pokiaľ nebude mať cesto peknú zlatistú
farbu.
Na krém dáme variť mlieko s cukrom. V druhej nádobe si rozmiešame žĺtky s kukuričným škrobom a 1-2 PL horúceho mlieka. Túto zmes potom za stáleho miešania metličkou prilievame do variaceho sa mlieka a necháme zhustnúť na hustý krém. Odstavíme a primiešame citrónovú kôru a šťavu.
V čistej, odmastenej nádobe si vyšľaháme do tuha bielky a počas miešania postupne prisýpame kryštálový cukor. Keď je sneh dostatočne tuhý - čo zistíme tak, že po vybratí metličiek sa nám z neho robia pekné špičky, ktoré držia tvar a sneh je pekne lesklý - primiešame zľahka špachtlou alebo vareškou preosiaty práškový cukor.
Polovicu tohto snehu primiešame do citrónového krému a za stáleho miešania necháme celú zmes prevrieť. Horúci krém potom vylejeme na upečený korpus a rovnomerne rozotrieme. Zvyšným snehom naplníme cukrárske vrecko, ale obyčajný mikroténový sáčok, odstrihneme z neho rožtek a dozdobíme povrch koláča. Fantázie sa medze nekladú :) Pre zjednodušenie je možné sneh na povrch koláča natrieť nožom alebo špachtľou. Celé to ešte dáme na 2-3 minúty zapiecť do vyhriatej rúry so zapnutou hornou špirálou, alebo pod gril. Stačí naozaj len chvíľa, treba koláč sledovať, aby nezhnedol príliš. Potom už len vydržať, kým úplne vychladne a dobrú chuť :) Dúfam, že bude vám aj Marike chutiť, zatiaľ aspoň takto vizuálne...
Na krém dáme variť mlieko s cukrom. V druhej nádobe si rozmiešame žĺtky s kukuričným škrobom a 1-2 PL horúceho mlieka. Túto zmes potom za stáleho miešania metličkou prilievame do variaceho sa mlieka a necháme zhustnúť na hustý krém. Odstavíme a primiešame citrónovú kôru a šťavu.
V čistej, odmastenej nádobe si vyšľaháme do tuha bielky a počas miešania postupne prisýpame kryštálový cukor. Keď je sneh dostatočne tuhý - čo zistíme tak, že po vybratí metličiek sa nám z neho robia pekné špičky, ktoré držia tvar a sneh je pekne lesklý - primiešame zľahka špachtlou alebo vareškou preosiaty práškový cukor.
Polovicu tohto snehu primiešame do citrónového krému a za stáleho miešania necháme celú zmes prevrieť. Horúci krém potom vylejeme na upečený korpus a rovnomerne rozotrieme. Zvyšným snehom naplníme cukrárske vrecko, ale obyčajný mikroténový sáčok, odstrihneme z neho rožtek a dozdobíme povrch koláča. Fantázie sa medze nekladú :) Pre zjednodušenie je možné sneh na povrch koláča natrieť nožom alebo špachtľou. Celé to ešte dáme na 2-3 minúty zapiecť do vyhriatej rúry so zapnutou hornou špirálou, alebo pod gril. Stačí naozaj len chvíľa, treba koláč sledovať, aby nezhnedol príliš. Potom už len vydržať, kým úplne vychladne a dobrú chuť :) Dúfam, že bude vám aj Marike chutiť, zatiaľ aspoň takto vizuálne...
super recept, určitě vyzkouším. možná ještě dneska ;o) jen jsem se chtěla zeptat jak je to s tím ušleháním bílků? normálně přece nejdřív ušlehám bílky a pak až do nich vmíchám chukr, tady to mám dělat při tom? moc děkuji.
ReplyDeletev podstate mozes tak aj tak.. ja som zalahavala postupne, cukor sa tak priebezne rozpusta a nepreslaha sa ti sneh ;)
Deletepresne som tušila, že tu bude niečo mňam od Mišky ! :))
ReplyDelete:)
Deletebozeeee! to vypada lahodne! jdu si koupit neco k jidlu!
ReplyDeletexxx
www.cristeene.blogspot.com
nadherny! presne taky robila Bree v Desperate Housewives a nevedela ho spravit perfektny tak urobila asi 10 :D a to vse za jeden den! :DDD challenge zacina!
ReplyDeletedala by som si <3
šikula ;)
ReplyDeletedobry tip :) vypada to lahodne!
ReplyDelete