8/27/2012

Guest post by Little Cooking Diary: Lemon cake


Keď som Mariku asi pred mesiacom zbadala pri Michalskej bráne, musela som sa pristaviť. Vždy som rada, keď ju niekde stretnem, je to proste kopa pozitívnej energie. A ja upachtená, s bruchom velkým ako 2 melóny, som ju vtedy asi potrebovala. Namiesto rýchleho "small talk-u" ma však Marika najprv veľmi potešila ponukou a potom zahrnula informáciami, či by som nemala záujem napísať na jej blog tzv. "guest post". Samozrejme, že som súhlasila. Volám sa Michaela a môj blog sa volá Little Cooking Diary. A tu je pre vás odo mňa recept na Citrónový koláč.
 


Tento koláč je ideálny na leto, aj keď suroviny, ktoré na jeho prípravu potrebujeme, nie sú u nás sezónnou zaležitosťou. Vďaka citrónovému krému je však veľmi svieži a ľahký. Čo sa pracnosti týka, nie je to síce bábovka, ale každý, kto nemá obe ruky úplne ľavé, ho podľa postupu určite hravo zvládne ;) A to vám poviem, stojí to za pokus... Budete potrebovať:

CESTO
220g polohrubej múky, 110g zmäknutého masla, 50g práškového cukru, 1 žĺtok, štipku soli

CITRÓNOVÝ KRÉM
250ml mlieka, 30g kryštálového cukru, 3 žĺtky, 30g kukuričného škrobu, šťava z 1 citróna, kôra z 2 chemicky neošetrených citrónov

SNEH
5 bielkov, 150g kryštálového cukru, 100g práškového cukru


Suroviny na cesto si všetky zmiešame, najlepšie rukou. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho v chladničke aspoň hodinu odpočívať. Pokojne tam vydrží aj dlhšie, môžeme si ho teda pripraviť aj deň dopredu. V tom prípade ale odporúčam vybrať ho z chladničky pred ďalším spracovaním o kus skorej, nech sa mierne ohreje. Pripravené cesto vyvaľkáme, alebo - a to ja preferujem - rukou rovnomerne poroztláčame na dno a okraje formy priemeru 26cm. Prebytočné cesto odstránime. Na dno koláča položíme papier na pečenie a nasypeme naňho ľubovolnú strukovinu (fazuľu, hrach,...) tak, aby ho rovnomerne pokrývala celé. Zabránime tak vydutiu koláča pri pečení. Takto pripravené cesto dáme piecť do rúry predhriatej na 190C a pečieme cca 15 minút. Po uplynutí času vysypeme z koláča strukovinu, odstránime papier a pečieme ďaľších cca 10 minút, alebo pokiaľ nebude mať cesto peknú zlatistú farbu.

Na krém dáme variť mlieko s cukrom. V druhej nádobe si rozmiešame žĺtky s kukuričným škrobom a 1-2 PL horúceho mlieka. Túto zmes potom za stáleho miešania metličkou prilievame do variaceho sa mlieka a necháme zhustnúť na hustý krém. Odstavíme a primiešame citrónovú kôru a šťavu.

V čistej, odmastenej nádobe si vyšľaháme do tuha bielky a počas miešania postupne prisýpame kryštálový cukor. Keď je sneh dostatočne tuhý - čo zistíme tak, že po vybratí metličiek sa nám z neho robia pekné špičky, ktoré držia tvar a sneh je pekne lesklý - primiešame zľahka špachtlou alebo vareškou preosiaty práškový cukor.

Polovicu tohto snehu primiešame do citrónového krému a za stáleho miešania necháme celú zmes prevrieť. Horúci krém potom vylejeme na upečený korpus a rovnomerne rozotrieme. Zvyšným snehom naplníme cukrárske vrecko, ale obyčajný mikroténový sáčok, odstrihneme z neho rožtek a dozdobíme povrch koláča. Fantázie sa medze nekladú :) Pre zjednodušenie je možné sneh na povrch koláča natrieť nožom alebo špachtľou. Celé to ešte dáme na 2-3 minúty zapiecť do vyhriatej rúry so zapnutou hornou špirálou, alebo pod gril. Stačí naozaj len chvíľa, treba koláč sledovať, aby nezhnedol príliš. 
Potom už len vydržať, kým úplne vychladne a dobrú chuť :) Dúfam, že bude vám aj Marike chutiť, zatiaľ aspoň takto vizuálne...



8 comments:

  1. super recept, určitě vyzkouším. možná ještě dneska ;o) jen jsem se chtěla zeptat jak je to s tím ušleháním bílků? normálně přece nejdřív ušlehám bílky a pak až do nich vmíchám chukr, tady to mám dělat při tom? moc děkuji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. v podstate mozes tak aj tak.. ja som zalahavala postupne, cukor sa tak priebezne rozpusta a nepreslaha sa ti sneh ;)

      Delete
  2. presne som tušila, že tu bude niečo mňam od Mišky ! :))

    ReplyDelete
  3. bozeeee! to vypada lahodne! jdu si koupit neco k jidlu!

    xxx
    www.cristeene.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. nadherny! presne taky robila Bree v Desperate Housewives a nevedela ho spravit perfektny tak urobila asi 10 :D a to vse za jeden den! :DDD challenge zacina!
    dala by som si <3

    ReplyDelete
  5. dobry tip :) vypada to lahodne!

    ReplyDelete