3/15/2013

On Life and things, Bratislava


I saw this lovely, fragile little lady smiling from far away. With a smile on her face she told me how many centimeters time and age combined have stolen from her: 17. With a little smile she said that she just admires all the opportunities young people nowdays have. On the other hand, she has the freedom to do only what she pleases to: I caught her on her way from the library (where she borrows audio books with poetry that she loves) to a glass of red wine with friends. I had the privilege to listen to a beautiful poem, right there, on the street, about how humankind should appreciate the unique beauty of life it's been given.
In the beginning I loved her little beret and her bright lipstick. In the end I loved her. Sometimes the most unexpected meetings can make the sun come out.

Úsmev tejto milej, krehkej dámy som videla už zďaleko na ulici. S úsmevom (a dohora vytočeným krkom) mi veselo oznámila, koľko centimetrov jej čas a vek dokopy a postupne ukradli z telesnej výšky: 17. Tiež s úsmevom si túžobne povzdychla, koľko šancí a životného priestoru na realizáciu dnes mladí ľudia majú. Na druhej strane, ona teraz robí už iba to, čo ju naozaj baví: ja som ju zastavila po ceste z knižnice (kde si požičiava audioknihy s poéziou, ktorú miluje) na stretnutie s priateľmi nad dvomi deci červeného. A priamo tam, na ulici, mi zarecitovala báseň o jedinečnej kráse a hodnote ľudského života.
Keď som ju zbadla na ulici, upútala ma jej milá biela baretka a žiarivý rúž. Keď sme sa lúčili, žiarila celá, a ja zrejme tiež. Je celkom sranda ako vám niekedy dokážu tie najneočakávanejšie momenty presvietiť celý deň.


17 comments:

  1. Takze ako tak ratam, teraz mam 180 cm a o opatkoch mozem len snivat. Ale tato pani mi dala nadej ze na dochodku ich konecne mozem "odpalit" vo velkom style! Len aby mi ten dochodok stacil...

    ReplyDelete
  2. naozaj je sarmantna :)

    ReplyDelete
  3. nadherna dama! :) takychto ludi by malo byt viac a nie tych ufrflanych starcov co len somru a nadavaju na cely svet

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. You make the sun come up too :)

    ReplyDelete
  5. rozžiarila si mi týmto postom tento škaredý deň :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. super, tym padom som odovzdala dalej to, co som od nej dostala.... :-)

      Delete
  6. keby som bola taká spokojná babička, nedbala by som :)

    http://camomille-sign.blogspot.sk/

    ReplyDelete
  7. úplna energia z nej srší :)

    ReplyDelete
  8. senzační! děkuju za positivní vlnu :)

    ReplyDelete
  9. Dojalo mě to, je to fakt krásný ... <3 xxxx

    ReplyDelete
  10. koľká radosť zo života a láska z nej sršia..
    a úpne sa stotožnujem s 1. komentárom..:Dtiež mi svitla nádej..:D

    ReplyDelete