2/12/2014

Best Fashion Graduate 2013: Petra Kubíková


Petra Kubíková, winner of Best Fashion Graduate 2013 at the Donna Rosi studio, where her collection is made.
But first, just to clear things up, Best Fashion Graduate is a long-term support program with the aim to every year find and support the one fashion graduate (bachelor or master) best prepared to start off their career in the fashion industry. The very first winner was Petra Kubíková (Solivarská at that time), based on the decision of a jury (take a sneak peak at the works participating and into the jury session, here)
As a part of her win (that includes buying the material for her new collection, a fashion business coaching session, a professional photo shoot of the collection, presentation at the International Fashion Showcase at London Fashion Week, and an English language course), she has her collection made by a team of professional seamstresses. 
So that's where I visited her, just days before her London presentation, curious how things are going.

Petra Kubíková, víťazka Best Fashion Graduate 2013, v ateliéri Donna Rosi, kde pripravujú jej novú kolekciu.
Len pre rýchle objasnenie, čo je Best Fashion Graduate: nie je to "metál" na hruď, ale program na podporu študenta-absolventa módneho či textilného dizajnu, ktorý spĺňa kritériá medzinárodnej poroty. Tento dizajnér je podľa jej hodnotenia aktuálne najlepšie pripravený na budovania kariéry v módnom biznise. Úplne prvou víťazkou programu sa stala Petra Kubíková (t.č. Solivarská) - tu môžete nakuknúť na práce zúčastnených študentov a prácu poroty.
Súčasťou výhry (ktorá zahŕňa nákup materiálu na novú kolekciu, fashion business couching, photoshooting kolekcie, účasť na International Fashion Showcase počas London Fashion Week a kurz angličtiny) je aj príprava kolekcie v profesionálnej krajčírskej dielni značky Donna Rosi. 
Tam som Petru navštívila, pár dní pred prezentáciou kolekcie v Londýne.





"The collection is being prepared at the Donna Rosi workshop, but I want to be a part of the process. I have a high-school education, so I take this as chance to closely watch and learn from professionals, to improve my sewing skills."

"Kolekcia sa pripravuje v dielni Donna Rosi, ale ja chcem byť súčasťou procesu. Mám vyštudované gymnázium, a toto beriem ako príležitosť pozerať na ruky profesionálov a zlepšiť si svoje krajčírske vedomosti."



The collecion is inspired by the 20's, but in a simplified, minimalistic way with boyish cuts. It's been once again inspired by Japan, where Petra had been studying. The perfectionistic, well thought out details and cuts make the collection easy to combine and variable. I was most taken by the neutral wool pieces.

Kolekcia je inšpirovaná dvadsiatymi rokmi, ale v strihovo zjednodušenej, minimalistickej, chlapčenskej forme, zasa raz silne ovplyvnené Japonskom, kde Petra študovala. Premyslenosť detailov a strihov ju robí variabilnou a ľahko kombinovateľnou. Mne najviac učarovali kúsky z prírodnej vlny.




Petra in one of the pieces. See you in London!
Petra v kúsku z kolekcie. Vidíme sa v Londýne!


Best Fashion Graduate je program vytvorený Slovak Fashion Councilom, v spolupráci s partnermi: Vysoká škola výtvarných umení Bratislava, Nadácia Tatra Banky, Slovenské Centrum Dizajnu, Donna Rosi, British Council, Tonbogirl Streetstyle, City Fashion Guide, Katarína Král, Urban KONTAKT, Petra Bošanská, Koloria, Exit MM, Provocation Bureau (autori loga BFG).

6 comments:

  1. da sa to niekde vidiet, ochytat vyskusat a pripadne kupit? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zuzka, este chvilu v Londyne, ale ak mas vazny zaujem, nakontaktujem Ta priamo na Petru :-)

      Delete
  2. ten kabát je úžasný a určite taká bude aj celá kolekcia. držím palce :)

    ReplyDelete
  3. Jeeej, Petku pozdravujem ja aj moja mama :) a gratulujeme! :)

    ReplyDelete
  4. Gratulujem :) čo poviete na môj blog ? http://behrac.blogspot.sk

    ReplyDelete