10/29/2010

Sylvia's studded bag, Bratislava streetstyle


As some girls have guessed it right, this gorgeous bag is from ÚĽUV (The centre for folk art production), hand made by Ján Staňo, to be exact.
The happy owner: Sylvia, who once got accepted as a student of fashion design, but by the course of events ended up studying law. Well, you can't really fool your heart, so in her free time as a lawyer, she plays around with clothes and together with her boyfriend they specialize in hand-made ceramics and tiles here.
AND she loves folk art, which we talked about over cups of hot dark chocolate with chilli. She told me how rich the Slovak folk art traditions (especially in textile) are. I just love the idea of taking bits and pieces of it and including them into today's life. I feel so much potential in the idea, I can't even tell you righ here and now. But I am sure our conversation with Sylvia isn't finished yet :-)
So I would like to know from you, what do you think about including parts of folk art into your wardrobe, have you ever tried it or would you do so? Or rather let me rephrase it for you: hot or not? :-)

Ako niektorí z vás dobre hádali (aj keď to neznelo moc ako hádanie, pozdravujem Mili :-), taška z predošlého postu je z ÚĽUVu (Ústredie ľudovej umeleckej výroby), a jej autorom je Ján Staňo.
A šťastnou majiteľkou Sylvia, zaujímavá mladá dáma, ktorá bola pred rokmi prijatá na módne návrhárstvo, ale z rôznych dôvodov vyštudovala právo. Stará láska však nehrdzavie a tak sa Sylvia vo voľnom čase hrá s odevnou tvorbou a spolu s priateľom majú kremické štúdio, špecializujúce sa na ručnú mozaiku. Tu.
Jeseň nás vhnala do čokoládovne a tak sme nad šálkami horúcej tmavej čokolády s čili rozoberali krásno ako také a Sylviinu lásku k folklóru. Keď mi Sylvia rozprávala o bohatosti slovenskej ľudovej tvorby, špeciálne tej textilnej, uvedomila som si, že to je téma, ktorá ku mne kontinuálne prichádza z rôznych zdrojov a zahniezdila sa mi v hlave tak, že sa ani nedá tu a teraz prerozprávať. Každopádne myšlienka zobrať elementy folklóru a vniesť ich do dnešného života ma fascinuje. Náš rozhovor so Sylviou tak bude určite ešte pokračovať :-)
A preto ma zaujíma váš názor - čo si myslíte o folklórnych elementoch vo vašom šatníku, máte s nimi skúsenosti alebo by ste sa dali nahovoriť? Inak povedané: hot or not? :-)

 

The cherry on top: the so-called "blanciar", a buckle traditionally used solely by men to keep the flaps of their coats together. I have always loved men's stuff anyway :-)

Vychytávka na koniec: blanciar, vyslovene mužská spona tradične používaná na zopnutie mužského zvršku. Vždy sa mi páčili mužské prvky :-)

15 comments:

  1. Taška je úplné boží a načala si zaujímavú tému, Maric.

    Mne sa vždy veľmi páčilo, keď si niekto do svojho odevu zakomponoval etnické prvky. Poznám osôbky rôznych národností, ktoré kombinujú ich tradičný odev s modernými prvkami. Nie len na špeciálne príležitosti, ale na každodenné nosenie. Výsledok je vždy krásne farebný, excentrický a tá osoba vyzerá v úžasnom súlade s tým čo nosí. Také podčiarknutie toho kým skutočne sú.

    Zo Slovenska (a celkovo väčšiny európskych krajín) vymizol tradičný ľudový odev už pred desiatkami rokov a v súčasnosti sa dá vidieť len pri špeciálnych príležitostiach akým sú svadby alebo vystúpenia folklórnych súborov.
    Neviem si celkom živo predstaviť nosenie čepcu, krpcov, plátených spodníc, ľanových záster, kabaníc a pod. Keby sa tomu však dal moderný šat, tak prečo nie?
    No čo si viem živo na sebe predstaviť a čo by som si s kľudom a pýchou na seba dala sú menšie elementy folklóru (kroju) ako výšivky, folklórne ornamentiky, čipky, šnurovania. To úplne milujem! Tiež ma fascinuje farebnosť a kompozícia krojov.

    Takže, folklórne elementy v súčasnom šatníku? Pre mňa určite áno! Ako tak rozmýšľam, tak nič také sa v mojom šatníku nenachádza takže keby ktokoľvek prišiel s takou myšlienkou a predstavil nejaké kúsky oblečka inšpirované folkloristikou, idem hneď do toho.) BRING IT ON!

    ReplyDelete
  2. Nadhera, no a ta brosna na bluzke je velmi smrncovna!

    Ja si viem predstavit aj velku kabelu, pleteniny (velke vlnene svetre, rukavice, capice) a v lete modrotlacove sukienky s bielym tielkom pre mna aj pre moje 6 rocne baby. ULUV je skvely, hlavne kurzy, pred rokmi som tam chodila na podmalbu na sklo k p. Skrovinovi, nemalo to chybu.

    ReplyDelete
  3. A speciálně krbce bych i nosila.

    ReplyDelete
  4. milada halova10/29/2010 9:56 AM

    no, ja ako celozivotna folkloristka, byvala aktivna tanecnica, hovorim, ze folklor je najviac! blanciar je krasny, tento tu je aj velmi decentny, standardne to byvaju take vacsie kusy, co si viem predstavit aj na taske alebo ciapke, alebo iba tak na zopnutie siat..
    vysivane lajble su podla mna ku krasnej bielej koseli a vysuchanym rifliam velmi "hot", mozme sa bavit aj o krasnych partach ako ozdobych vlasovych alebo o tekovskych cepcoch...fuu
    moj muz ma odo mna z jedneho festivalu v Budapesti pravu madarsku lanovu koselu, nosi ju s vyhrnutymi rukavmi k rifliam a aj to je very hot:-))
    nechala som sa uniest, dakujem marika, post tyzdna pre mna:-))

    ReplyDelete
  5. milujem ten blaciar, uplne odpadavacky ked ho sylvinka ma.. krasny doplnok.

    ReplyDelete
  6. krasne to je
    ja mam v hlave jeden projekt o akom Evka vyssie hovori...ale len v hlave :-)
    inak zaujimave folklorne vecicky (male nositelne prvky) ma vo svojich kolekciach napr oilily, etro, anna sui....
    Svojho casu bol zrealizovany jeden projekt - Slovenska tragika - bola to uzasna kolekcia od roznych slovenskych navrharov a sperkarov, ale nikde sa o tom neda docitat... bolo to prezentovane aj v New Yorku a co som videla, to boli prekrasne veci....

    ReplyDelete
  7. spona aj taska vyborna. Ja mam rada tiez muzske a ludove prvky, takze u mna 100 bodov

    ReplyDelete
  8. folklór? rozhodne hot!
    Mne sa veľmi páčia kvetované šatky tzv. šalejky, vyzerajú úžasne v kombinácii s jednoduchou košeľou a džínsami, a mám aj hrubú vlnenú šavolku so strapcami po babičke, a to je v zime úžasná vec. A moja najobľúbenejšia je práve sukňa v krojovom štýle s florálnym vzorom :)

    ReplyDelete
  9. moc se mi líbí košile s tou sponou..krása!

    ReplyDelete
  10. AbsULUVne nadherne!!!!!
    B.

    ReplyDelete
  11. dakujem, dakujem za vase komenty a vasen a nove slovicka (šalejky, šavolka - Ivka, que? :-) strasne ma bavite a zaroven neustale prekvapujete!
    verim, ze tema folklor sa tu este objavi, mozno vas s nou oslovim priamo a mozno nepriamo.... prajem pokojny, oddychovy vikend! mne a zide :-)

    ReplyDelete
  12. Ahojky, pardon že budu trošku spamovat a šířit reklamu, ale otevřela jsem si malý obchůdek, patřící k mým stránkám, tak kdyby jste měli chuť, můžete nahlédnout.
    Zde: http://duckbezegashop.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. Mila Bezega, chapem, o co ti ide, ale prosim nabuduce si najdi prijemnejsi sposob sirenia svojho obchudku, tento sposob je na mna troska invazivny... este keby suvisel s temou folkloru, by sa dalo jedno ocko privriet, ale je aj uplne mimo temy.... a dakujem aj ja za pochopenie :-)

    ReplyDelete
  14. This particular therapеutic massage supports a ѕomebody in several tyρes, wanted tο
    ѕit by her, and be near heг. When taκing
    a gеt-go form in tantric massage, a bookman гeceives а sеrieѕ
    of attunements nо misԁirеction suсh as a headphone.
    The Toppеr cοming to treatment should
    comе from the seleсtion of thе thе expeгiеncе of аn zіp shift.


    Here is my web-site ... Tantra london advance bookings line

    ReplyDelete
  15. Thank you a bunch for sharing this with all people you really know
    what you are speaking approximately! Bookmarked. Kindly additionally talk over with my website =).
    We may have a hyperlink exchange arrangement among us

    my blog post :: bubblegum

    ReplyDelete