7/12/2013

Portugal roadtrippin', part 3


So yes, still traveling :-) With all the careful planning We had no clue that we happened to arrive in Porto on the eve of the city's biggest fiesta, Sao Joao. It was a long trip from the south up, but we couldn't miss this night.

Ešte stále cestujeme :-) Vďaka dokonalému plánovaniu úplnej náhode sme ani netušili, že do Porta prichádzame v podvečer jeho najväčšej oslavy, Sao Joao. Cesta z juhu na sever bola dlhá, ale túto noc sme si nemohli nechať ujsť.





The main idea of the celebration: people roam the streets towards the river, with light plastic squeaky hammers in hands. With these hammers you are allowed, no, actually you are encouraged to hit anyone and everyone, preferably on the head. Grannies, kids, grumpy old men, cool hipsters, you hit them all. And you GET hit. It is very catchy, kind of brings people closer together. My guy loved it, I took it lightly, but I did hit a cop. Yeah, only on the shoulder, I am not that punk, ha :-)
Best part? No one, really no one knows why this is the tradition and what it means. It was an awesome night, fireworks and all...

Hneď sme boli poučení, že hlavnou ideou fiesty je: kopec ľudí na uliciach, smerujúcich z celého mesta dole k rieke, v rukách ľahké, pískajúce plastové kladivá rôznych veľkostí. A máte možnosť (vlastne takmer povinnosť) udrieť tým kladivom koho chcete, najlepšie po hlave. Tak, babky, decká, ufrflaných pánov, cool hipsterov, udierate bez rozdielu. A údery schytávate. Celkovo je to dosť chytľavé, chlap si na tom fičal, ja som bola opatrnejšia, ale keď išiel okolo policajt, schytal to :-) Síce len na rameno, lebo až taký punk nie som :-)
Najlepšie na celom je, že nikto, NIKTO vám nevie vysvetliť prečo sa to robí a čo to znamená. Dokonalé.








Daily Porto is majestic. Lots of guides call it the most romantic city. It is definitely the kingdom of buildings covered with azulejos.

Porto v dennom svetle je majestátne. Veľa sprievodcov ho nazýva najromantickejším mestom. Celkom určite však je kráľovstvom okachličkovaným budov.






 







A strange little shop crammed to the ceiling with odd antiques... and a lady who didn't really act like she wanted to sell anything... Fact is Porto has a strange side as well (some Portuguese we talked to called it "dark", as opposed to Lisbon). Could be the fact that many of the historical, beautiful buildings are abandoned - right in the centre of the town streets are full with crumbling buildings that do feel dark and dump.

Malý čudesný obchodík či skôr sklad po strop plný haraburdami... a dámou, ktorá vyzerá, že vlastne nič z toho predať nechce... Faktom je, že Porto má aj takú potemnelú stránku (nezávisle od seba ho pár Portugalcov nazvalom "tmavým, temným"). Určite k tomu prispieva aj to, že polovica historického centra sú opustené, chátrajúce budovy, z ktorých ide studený, vhlký závan vzduchu a nekľudný pocit.










But hey, they have port wine! Just across the river from the old town is a hill full with cellars and tastings and tours of the best port wine producers. Cheers!

Ale hej, majú portské! Hneď na druhej strane rieky sú kopce plné pivníc, ochutnávok a prehliadok najlepších výrobcov portského. Na zdravie!




 To be continued to the final destination, Lisboa...

21 comments:

  1. to sú neskútočné fotky! :) a akciu s kladivami by som si teda užila :D

    ReplyDelete
  2. tie fotky su nadherne, akoby som tam bola:)

    ReplyDelete
  3. veľmi milý zvyk :D a najviac sa mi páči tá fotka s bicyklom zaveseným na zábradlí balkóna

    ReplyDelete
  4. všechny fotky maj krásnou atmosféru, jela bych tam nejradši hned teď .)

    ReplyDelete
  5. všetko to vyzerá nádherne ,hlavne ma upútali tie kachličky :) a rožkošné kostolíky,staré budovy... také ja rada

    http://cestchic-daniela.blogspot.sk/

    ReplyDelete
  6. Nádhera! Chtěla bych se tam podívat...

    ReplyDelete
  7. Krása! Porto = láska :) a tá fiesta s kladivami, to je aký skvelý nápad :)))

    ReplyDelete
  8. tá oslava musí byť perfektná!! búchať ľudí beztrestne po hlave je perfektý nápad :D

    ReplyDelete
  9. krasne fotky, chtela bych se tam podivat:)

    ReplyDelete
  10. to su nádherné fotky prvá je bezkonkurenčná

    ReplyDelete
  11. Taky jsem ještě stihla Festa de São João než jsem odjela domů. Porto je moje životní láska! :)

    ReplyDelete
  12. nádhera! :) zbožňujem tvoje fotky.
    to s tým kladivami musí byť celkom sranda :D

    ReplyDelete
  13. To jsou tak neuvěřitelně nádherné fotky s atmosférou a nádechem Portugalska! Miluju to tu, fakt že jo! Amen!

    ReplyDelete
  14. MILUJEM TIE FOTKY! :-) som tu síce náhodou a prvý krát, ale prebehla som si už dosť článkov a jednoznačne sa sem musím vrátiť! ;-)

    that-nat.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. ty kachličky! a oslavy a kladívka a potemělý uličky... no magie! a ty jsi kouzelnice že tohle umíš zachytit a předat :)

    ReplyDelete
  16. ah, no ukazala si mi miesto, na ktore chcem urcite jeden den prist :)

    ReplyDelete
  17. u mňa osobne sa tento post vyšplhal na najvyššie miesto v tvojom blogu :) (fascinujúco krásne)

    ReplyDelete
  18. dakujem vam, mili moji :-*

    ReplyDelete
  19. jemin až sa mi srdce rozbúchalo, aké to je krásne celé. marika ľúbim tvoje očko veľmi! a chcem ísť naspäť.

    ReplyDelete