11/23/2013

Dress for a muse by Maja Bozovic


One of the ways how the Tatra banka Foundation supports design and young talents, is giving a young fashion designer the chance to create a dress for the hostess of the Tatra banka Foundation Art Awards ceremony. After Mária Štraneková, Marcel Holubec, Martin Hrča, this year the creative space for making the dress of the night was given to Maja Bozovic. 
Given Maja's clean, minimalist style with occasional leaps over to menswear elements, she made the choice of putting Adela into a black, elegant jumpsuit, half covered with a white dress with a long train - but with the trousers still clearly seen. This year the comfort and strenght will come in handy for Adela, as she will have two strong and (in the best sense) slightly crazy co-hosts: Jaroslav Dušek and Jakub Kohák. It's very likely there will be moments when she will have to be the one on the scene wearing the trousers and holding on to the script of the night.

Jeden zo spôsobov, ako Nadácia Tatra banky podporuje dizajn a mladé talenty, je priestor pre mladého návrhára vytvoriť šaty pre moderátorku slávnostného odovzdávania Ceny Nadácie Tatra banky za umenie. Po Márii Štranekovej, Marcelovi Holubcovi a Martinovi Hrčovi padla voľba tohotoročného návrhára na Maju Bozovic.
Maja, so svojím minimalistickým štýlom a čistými líniami, balansujúcimi až na hrane mužských elementov, si s úlohou vytvorenia šiat poradila svojsky a originálne: Adelu obliekla do čierneho, elegantného, priliehavého nohavicového overalu, ktorý zčasti prekrývajú biele šaty s dlhou vlečkou - stále je však element nohavíc jasne viditeľný. Na tento rok naozaj vhodné riešenie, keďže Adela bude mať na pódiu dvoch pánskych spolumoderátorov, živly Jaroslava Dušeka a Jakuba Koháka. V tejto kombinácii určite nastanú momenty, keď bude musieť byť na scéne tá, ktorá nosí nohavice a drží scenár pevne v ruke. 









From the beginning there was an idea of a hat, in dandy style, that was created also by Maja. Gradually, by adding elements like the structured belt and gloves, the idea was abandoned, though Adela should wear hats more often I think :-)

V určitej fáze návrhov bola v pláne aj pokrývka hlavy - klobúk v dandy štýle, ktorého návrh vytvorila tiež Maja. Dolaďovaním elementov, ako čierneho opasku a rukavíc sa od neho postupne upustilo. Aj keď Adela by mohla nosiť klobúky častejšie :-)




In the process of finishing the styling of the dress, Maja called in Maňa Berec, student of jewellery design (you can remember her from the first series of women in white shirts, here). Her line of recycled jewellery (from old bijou pieces of different women she created new shapes and covered them in white paint) really got me, I simply love it! Here she is wearing an ear piece from the collection, but the process of choosing Adele's jewellery soon turned into a big "let me try this on" fest by everyone in the room :-)

Vo fáze ladenia stylingu prizvala Maja študentku šperku, Maňu Berec (pamätať si ju môžete z prvej série bielych košiel, tu aha). Z jej línie recyklovaných šperkov (zo starých bižu kúskov žien vyrobila nové tvary, ktoré zaliala do bielej hmoty a čiastočne dozdobila) som úplne paf. A do nich. Tu vidíte Maňu s ozdobou ucha, ale skúšanie šperkov na Adele sa rýchlo premenilo do veľkej žúrky skúšania všetkými prítomnými :-)






Finálne šaty, celý styling, ako aj záznam z odovzdávania cien si môžete pozrieť dnes večer o 22.00 hod. na Jednotke. My pracujeme ďalej na videu z celého procesu. Krásny víkend!


9 comments:

  1. Návrhářka je fakt naprosto skvělá :) původně jsem myslela, že ta stehovka v overalu je ozdobný prošití a dokonce jsem to chtěla pochválit :D

    Šperky ♥

    ReplyDelete
  2. veľmi ľúbim takéto tvoje posty Marika :) je vidno, akých šikovných ľudí na SR máme!

    ReplyDelete
  3. výborný článok :)
    a celé to vyzerá naozaj super.

    ReplyDelete
  4. vyzerá to velmi pekne, aj biela farba sa Adele hodí, a tie náušnice sa mi velmi páčia a tie sa zas hodia k šatám :)

    ReplyDelete
  5. Šaty s overalom sú super nápad, som zvedavá na celkový výsledok :). Ale som rada, že od klobúku sa nakoniec upustilo, k zaujímavej róbe mi to prišlo také prvoplánové. A čo ma zaujalo, sú tie krásne šperky od Mane Berec, tie sú wow!

    ReplyDelete
  6. Adele taký štýl veľmi pristane :)

    ReplyDelete
  7. užse těším na celkový výsledek, protože zatím to vypadá skvěle

    ReplyDelete
  8. cely navrh je jednoducho uzasny, aj ja by som chcela mat taky overal a take krasne biele saty; lenze tieto fotky kazi nejak to, ze asi Adele chybal humor a hlavne usmev... preco je taka vazna, alebo skor urazena???

    ReplyDelete