12/06/2013

In their studio: Verbua leather craft


Love this story, you'll love it too, watch: two young people (Nika from Slovakia and Bastien from France. Okay, so there is also a love theme in the story, but that is not the point now :-), after working some time in big international corporations decided that that's not the way they want to live.
And because Bastien's father has been a saddler with his own workshop and brand of leather bags for over 50 years in France and was ready to retire, they moved to France for 6 months, learned everything they could from him, packed up his whole equipment into a truck and moved it to Bratislava to a small workshop. And by everything I mean EVERYTHING: the heavy tables, almost historical, but still very functional machines, the fine tools, the boxes with some leather samples and most importantly - his incredible collection of classical French patterns and designs. 50 years of craftsmanship history is something you can immediately feel when entering their freshly opened workshop, where they are just starting with their own brand of leather bags: Verbua.

Sledujte tento príbeh, bude sa vám páčiť: dvaja mladí ľudia (Nika zo Slovenska a Bastien z Francúzska. Akože jasné, je tu aj ľúbostná línia príbehu, ale o tú teraz nejde :-)), si po nejakom čase strávenom prácou vo veľkých nadnárodných korporáciách povedali, že k svojim životom musia pristúpiť troška inak. 
A keďže Bastienov otec bol vo Francúzsku vyše 50 rokov sedlárom, s vlastnou dieľňou a značkou kožených tašiek, a bol tesne pred dôchodkom, Nika a Bastien sa rozhodli prevzať jeho remeslo. Na pol roka sa odsťahovali do Francúzska, od starého pána Boisanfraya sa naučili čo sa dalo, zbalili jeho dieľňu do kamiónu a doviezli ju do Bratislavy. A zbalili naozaj všetko: ťažké stoly, takmer historické, ale funkčné stroje aj jemné nástroje, krabice plné vzoriek koží a najmä: neskutočnú zbierku francúzskych strihov. Tých 50 rokov histórie remesla na vás dýchne hneď po príchode do relatívne čerstvo zariadenej dielne, kde práve vzniká ich nová značka kožených tašiek: Verbua.





One of the bags that caught my eye, was this one, partly from canvas. As Bastien said his father was making one piece a year for one of his clients, a lady who ordered the same shape of bag every year.  So summer and French Riviera!

Jednou z kabeliek, ktoré ma zaujali, bola aj táto z časti plátená. Bastienov otec z nej robil každý rok iba jeden kus - pre zákazníčku, ktorá si každý rok objednala ten istý tvar kabelky. Príde mi krásne letno-francúzsko-riviérová!





Their biggest treasure - the inherited patterns, hiding 50 years of French design.

Najväčšie poklady - zdedené strihy, ukrývajúce 50 rokov francúzskeho dizajnu.






And excuse moi, but how beautiful is this bag?
Nika and Bastien have their workshop open for visits and clients, find them here. Or on their FB page. Or better, from today on they will be at Urban market in Bratislava, selling their first products - from small coin purses, leather pouches for tobacco, to laptop bags. Stop by to say Salut! 

A excuse moi, ale táto kabelka je aká krásna?
Nika a Bastien vo svojej dielni radi privítajú návštevy aj potenciálnych klientov, nájdete ich tu, aha. Alebo na ich FB stránke. Najrýchlejšie ich však zastihnete od dnes celý víkend na Urban markete v Bratislave, kde budú predávať svoje prvé produkty - od malých skladacích peňaženiek na drobné, cez kožené púzdra na tabak, až po tašky na notebooky. Stavte sa u nich na reč. Salut!  


11 comments:

  1. veľmi sa teším z toho čo sa v poslednom čase stáva z Bratislavy. Opäť mesto, ktoré ma dušu vďaka presne takýmto ľudom. určite prídeme podporiť na urban.

    ReplyDelete
  2. Love this story.
    Great pics, great reporting.
    :-)

    ReplyDelete
  3. to vypadá jako splněný sen...a krásný!

    ReplyDelete
  4. tak ať to dloouho vydrží

    ReplyDelete
  5. prečo mám predtuchu, že sa nedoplatím? :/ a to mám na kožené tašky a topánky najväčšiu slabosť...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mno, fakt, ze su to rucne robene kozene veci znamena, ze budu stat viac ako kozene veci v Zare, zaroven budu unikatnejsie, lokalne robene a ak budes chciet, tak aj na mieru... To je proste fakt a inak sa to neda... Chapem tvoje obavy, tiez by som si rada dovolila viac povodnych veci, ale obcas rozpocet nepusti... Asi si treba vybrat do coho ma zmysel investovat a do coho nie.... Drzim palce! :-)

      Delete
  6. Thank you again Marika for your post and pictures, and everybody for your comments!
    If you are curious about our craft, really do not hesitate to visit us, Nika loves to take people around the atelier ;)

    Dakujem Marika za tvoj post a fotky, a vsetkym za vase reakcie!
    Ak ste zvedavi o nase remeslo, naozaj nie vahajte nas navstivit, Nika velmi rada ukaze vsetko v atelieri ;)

    ReplyDelete