11/22/2014

Dress for a muse by Boris Hanečka


This has been the fifth year that I got to follow the creation of a special dress for a muse - for the host of the Tatra banka Foundation Art Awards ceremony - Adela. They have been exceptional five years, to be part of the process so close up, together with people who this way support young Slovak fashion designers. Thank you!
So, following Mária Štraneková, Marcel Holubec, Martin Hrča a Maja Božovič this year the designer was the still young, but probably most experienced, Boris Hanečka. He took upon the proces with his touch of drama and theatrical sense (since the ceremony takes part at the Slovak National Theater and is aired on TV).
The first meeting was mostly about shaping the base of the dress for Adela. That shape was later transmitted to the nude base of the dress.

Tento rok je už piaty, čo na blogu sledujem tvorbu šiat pre múzu - moderátorku udeľovania Ceny Nadácie Tatra banky za umenie - Adelu. Bolo to výnimočných päť rokov, byť tak blízko tvorbe a ľuďom, pre ktorých je takáto spolupráca formou podpory mladým slovenským dizajnérom. Ďakujem!
Po Márii Štranekovej, Marcelovi Holubcovi, Martinovi Hrčovi a Maji Božovič sa stal dizajnérom šiat stále mladý, aj keď asi najviac skúsený, Boris Hanečka, ktorý sa k tvorbe postavil s citom pre dramatický a divadelný efekt (keďže večer sa koná v SND a prenáša do televízie).
Prvé stretnutie a skúška bola najmä o správnom napasovaní formy šiat na Adelu, ktorá sa potom preniesla na základnú vrstu šiat v telovej farbe.











At the end of the first meeting, Boris took out some feather samples, so it was clear it is not going to be dramatic. At the second sitting these elements in black started to show. Layers of nude tull were followed by black lace.

Boris na prvú skúšku doniesol vzorky pierok a zdobenia, a už na druhej skúške začali pribudať dramatické, čierne elementy. Na telový základ sa tak začal vrstviť ešte tyl telovej farby a čierna čipka.









While ending the second session, Boris took out some red feathers, that were goint to be sawn onto black emroided sleeves - all done at the thirst session.

A na konci druhého stretnutia Boris vytiahol a skúšal červené perie. Na tretej skúške pribudli čierne, vyšívané rukávy, na ktoré sa to perie pripevnilo.







Za priestor na fotenie ďakujeme ateliéru Zimmerfrei.

You can see the final dress (and the ceremony that will be hosted by Adela and Jan Kraus, and among the performers are Korben Dallas and Jana Kirschner first time performing live this song, that we shot the video for, yay!) tonight at 9.50 p.m. at Jednotka. And some picture from the night on my Instagram.

Finálny výsledok (a udeľovanie cien, ktoré bude s Adelou spolumoderovať Jan Kraus, a okrem iných vystúpia Korben Dallas s Janou Kirschner, ktorí po prvý raz naživo zahrajú túto pesničku, ktorej videoklip) si môžete pozrieť už dnes večer o 21.50 na Jednotke. A nejakú fotku z večera určite nájete na mojom Instagrame.

4 comments:

  1. toto ma vždy tak baví!

    ReplyDelete
  2. tie rukavy su naj...saty celkovo maju punc unikatnosti a som rada, ze sa boris neboji robit veci inak. velmi to adele pristalo

    ReplyDelete