6/30/2015

First times


Have you already had the experience of anything measure made just for you? Well, if it's not a something you usually do or live with, then there are the special occasions and first times that call for something special. Like getting married, ha!
And since it is wedding season in full bloom, I want to show you our experience from last year, when we decided to get married, as well as have the pleasure of some things measure made. My guy went for a wonderfully blue wedding suit (and shirt and tie) made by the young designer Nikolo Bertok. It seemed simple, but there were more decisions to be made than you can imagine. On the type of cut, the type of collar, the type of stitches, on how many buttons there should be, with or without a vest, what colour and material, from where and what length - all the while Nikolo was explaining and guiding through the process.

Dali ste si už niekedy robiť niečo na mieru, iba pre vás? Ak to nie je pre vás bežná záležitosť, ideálne sú na to špeciálne príležitosti a tie "tenkrát poprvé" momenty. Ako svadba. Napríklad.
A keďže je práve svadobná sezóna v plnom prúde, chcela som sa vrátiť k nášmu zážitku z minulého roka, keď sme sa rozhodli zobrať, a zároveň sme sa rozhodli zažiť si niektoré veci na mieru. Môj chlap si dal ušiť parádny modrý oblek (a košeľu a kravatu k tomu) od mladého dizajnéra Nikola Bertoka. Na pohľad jednoduchá záležitosť, ale s väčším množstvom rozhodnutí v procese ako si viete predstaviť: o strihu a type saka, type šitia, s vestou či bez vesty, koľko gomíkov, koľko vreciek a kde, aký materiál a farba,  a v akých dĺžkach - a všetko toto pod trpezlivým Nikolovým vedením a vysvetľovaním.









The fact that I am going to have a custom made dress was clear from the beginning, although for the fun of it a did try some dresses in wedding salons with the help (and occasional laugh) of girlfriends. Honestly, there are some scary things out there, but trying on different types of cuts and materials and fits helps you see which way is a "no way".
The new experience for me was having my sandals made (now really, when you have size 41 feet, are 184 cm tall, wear heals only on occasions, never shop shoes online, know that part of your wedding will take place outside in a garden, AND want to find some wedding sandals, you can just save all your time and turn to shoemaker Zuzana Serbak right away.)

To, že ja budem mať šaty na mieru, bolo jasné od začiatku, aj keď som si neodpustila pár veselých skúšaní šiat v svadobných salónoch za pomoci (a občasného pobavenie sa) kamarátok. Áno, v salónoch nájdete veľa desivých vecí, ale skúšanie rôznych strihov, materiálov a typov šiat vám minimálne pomôže vidieť a vedieť, ktorým smerom sa neuberať.
Novým zážitkom však pre mňa boli svadobné sandále na mieru (poznámka: keď máte nohu veľkosti 41, výšku 184 cm, opätky nosíte len príležitostne, topánky zo zásady nekupujete online, a viete, že veľká časť svadby sa bude odohrávať vonku na tráve, A chcete pekné svadobné topánky, rovno si môžete ušetriť čas a napísať dizajnérke Zuzane Serbak.)



We consulted online with Zuzka beforehand, sent some pictures back and forth and talked about the idea of the dress. After that it took two meetings over coffee. For the first one Zuzana brought some sketches and ideas, as well as leather samples, and took measurements.

So Zuzkou sme si dali najprv online konzultácie, preposlali sme si pár obrázkov a popis šiat aj celkovej svadobnej atmosféry. A potom sme mali dve stretnutia nad kávou. Na prvé Zuzka doniesla priehrštie návrhov a nápadov, ako aj vzorky kože, a zobrala mi miery.




For the next meeting she brought two prototypes from the selected version, one done partly in the golden leather material, the other one done in working material (that is the one with the crazy yellow colour). She also had a little bag full of different types of heels that she stuck onto the prototypes, so we tried them all and adjusted and changed and agreed on the final form.

Na ďalšie stretnutie Zuzka už doniesla dva predbežné prototypy, jeden čiastočne spracovaný vo vybranej zlatavej koži a druhý z pracovného materiálu (to je tá šialene žltá). Z malého batôžka postupne vyťahovala rôzne typy opätkov, ktoré sa dali na prototypy nastoknúť, a tak sme skúšali a uberali a pridávali a menili, až kým sme sa nezhodli na finálnej forme.

You can see the final shoes on Instagram, here. And a quick look at our wedding outfits here. Or come back tomorrow for more pictures and the short story of my dress.

So why am I telling you about it now, one year after? Well, it kind of felt very personal and this blog is mainly about other people and their style. And while I love posting other people's beautiful weddings, it was never meant to be so personal. There were some pictures from our wedding on Facebook and Instagram, and here on the blog I have shown you my very special engagement ring, the location of the wedding and a picture from our surprise Japanese tea ceremony. But it seems like things may change, with more personal things coming your way. Because there really is a first time to everything :-)

Výsledok Zuzkinej práce nájdete na Instagrame, tu. A tu rýchly pohľad na nás v svadobnej verzii. Alebo zajtra tu s pár fotkami a príbehom mojich šiat.

A prečo vám to hovorím teraz, vlastne rok po? Asi som mala pocit, že svadba je príliš osobná vec (teda vlastná, krásne cudzie svadby sem dávam s radosťou, ha), a že tento blog je viac o iných ľuďoch a ich štýle. Nejaké momenty svadby som sem dávala, napríklad neskutočný zásnubný prsteň aj s jeho príbehom, miesto svadby alebo fotku z japonského čajového obradu na svadbe. 
Ale zdá sa, že v budúcnosti vás tu asi aj tak čakajú ďalšie osobnejšie veci. Tak teda na prvé razy! :-)

14 comments:

  1. Pro mě zrovna aktuální, svatba bez pár dní za rok a zrovna zvažuji kde si nechám udělat košili, sako,..Jestli měřenku či hned na míru, jaký vzor... No je toho fůra, však to znáte, ale těším se na to :)

    Lukáš
    http://ajlaffesn.blogspot.cz/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to velmi blahozelam a drzim palce, nech vsetko dopadne podla predstav! nam pomohlo vela browsovania po nete :-)

      Delete
  2. krásný! říkala jsem si jestli se k tomu budeš ještě vracet a jsem moc ráda že ano! :)

    ReplyDelete
  3. I love how you capture the moment.

    ReplyDelete
  4. tak to je pecka. Musela som si Zuzku vyhľadať na nejakej fotke, aby som zistila, či si to meno pamatám dobre, a fakt...chodili sme spolu do prvého ročníka na ŠUR :-D A už vtedy chcela šiť botičky, šikula :-)

    ReplyDelete
  5. nádherné fotky:) ako vždy, samozrejme.
    aj ja už dlhšie rozmýšľam, že si nechám ušiť nejaké šaty alebo nohavice, pretože obchody akosi nevyhovujú mojej predstavivosti :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jane, dakujem :-) A odporucam to ako skusenost minimalne, drzim palce!

      Delete
  6. tie črievičky sú prenádherné....
    tak už budete traja....? ...:)
    enrú

    ReplyDelete
    Replies
    1. enru, ano, ides presne po podstate! :-D

      Delete
  7. Na mieru? Ó áno. :) Tu: http://tom-steed.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. pekne, tlieskam, dakujem za dalsi tip!

      Delete